Page-header-watwedoen

De Visafslag Den Helder/Texel heeft een sterke positie. De afslag ligt op Europees gezien zeer centraal aan de lange Noordzeekust en heeft een uitstekende service. We zijn de ideale locatie voor vissers en kopers die verder denken dan de grenzen van Nederland.

Alles draait om de dagen dat er kotters binnenvaren; dat is vooral op maandag en vrijdag. Dan meren vissers in alle vroegte met versgevangen vis aan in de afslag. Wat direct opvalt als je in de visafslag rondloopt: verse vis ruik je, maar stinkt niet! Samen met de vakkundige heftruckchauffeurs zorgen de vissers ervoor dat de vis direct op de gekoelde afslagvloer terecht komt. Vis die nog niet de lopende band op kan, gaat de koelcel in.

De lopende band

Hier sorteren de medewerkers de vis op lengte. Op verzoek kunnen we vis ook op gewicht sorteren. Na het afwegen en sorteren is de vis klaar voor inspectie door de gezondheidsautoriteiten en kopers.

Onafhankelijk deskundigen geven de vis een kwaliteitslabel. E staat voor ‘Extra Goed’, A is ‘Goed’ en vis met het label B is van iets mindere kwaliteit. Dankzij de duurzame vistechnieken, heeft nagenoeg alle vis die in Den helder binnenkomt, het A of E-label.

Veiling

De vis is klaar voor de veiling. De afslagmedewerkers leggen alle gegevens vast in de online marktplaats Pefa. Dit verbindt de kopers in de veilhal en handelaren die honderden kilometers verderop zitten, met de veilinghal. Medewerkers verkopen de vis ‘bij afslag’; alle vis heeft een inzetprijs en kopers kunnen vanaf dit bedrag bieden.

De wereld over

Kopers verhandelen de Nederlandse Noordzeevis via gekoeld transport over de hele wereld. De grootste liefhebbers van Hollandse vis: Fransen, Italianen, Spanjaarden, Belgen en Duitsers. Den Helder ligt vlakbij de belangrijke visdistributiecentra in Nederland.

Ondertussen maken de vissers hun schip schoon, voeren zij reparaties uit en praten zij bij met collega’s in de kantine. Alle schepen die aanmeren hebben aansluiting op water en elektra van de afslag. Aan het einde van de dag keert de rust terug. De zeehond in de haven, die wekelijks wat verse vis krijgt toegeworpen, beseft dat het tijd is om te gaan.