Page-header-havenvandenhelder

De visafslag vind je op een indrukwekkende plek, aan de rand van Den Helder. Terwijl vissers hun lading lossen, zie je op de achtergrond Marinefregatten voorbij varen. Aan de kade torenen de bevoorradingsschepen voor de boorplatforms boven het afslaggebouw uit. In deze haven met internationale potentie komt het werk nooit tot stilstand.

De visafslag ligt al meer dan honderd jaar in dit havengebied. Veel Texelse en Helderse kottervissers zijn de afgelopen 10 jaar onder invloed van saneringsmaatregelen van de landelijke overheid gestopt met vissen. Dit heeft de sector juist gestimuleerd om te ontwikkelen in geld- en milieubesparende vistechnieken

Vissershaven

Ook in de afslag is de laatste jaren veel geïnvesteerd in goede dienstverlening voor vissers. Kotters lossen er niet alleen hun vis, ze kunnen er ook scheepsreparaties laten uitvoeren en hun schip van ruim tot mast klaarmaken voor de volgende reis naar zee.

Onderzoekshaven

De haven is niet alleen de thuisbasis voor de Offshore, Marine en visafslag. De vier onderzoeksinstituten TNO, Imares, WMC, NIOZ en ECM doen er onder andere zeeonderzoek dat zich richt op duurzamer ondernemen op zee. Het hoofdkantoor van de kustwacht vind je ook in de helderse haven.

Willemsoord

Den Helder, dat jarenlang werd gezien als de doorvoerhaven van toeristen naar Texel, krijgt als cultuurstad – terecht- steeds meer aanzien. Dat heeft de stad te danken aan goed georganiseerde pr door bedrijven en inwoners. En aan een aantal parels van uitjes, zoals het Reddingbootmuseum. Het Marinemuseum, op nog geen twee minuten lopen van de visafslag, kreeg in 2013 via de jaarlijkste ANWB-verkiezing het predikaat leukste uitje van Noord-Holland.

Het museumkwartier ligt aan de rand van Willemsoord. Deze in ere herstelde historische haven met restaurants, terrassen, een bioscoop en het prachtige pand van VVV Den Helder, is vanaf het vroege voorjaar tot ver in september een favoriete aanmeerplek van de pleziervaart.