Page-header-wiewezijn

Alle vissers die aanmeren in de Visafslag Den Helder/Texel en in Den Oever vangen hun vis duurzaam. De Twinrig- en Pulswingtechniek zijn de meest gebruikte duurzame technieken. Ze besparen brandstof, ontzien de zeebodem en zorgen voor een mooie vangst.

De PulsWing is geschikt voor het vangen van platvis die in het zand van de zeebodem leeft. De schepen met dit tuig vissen voornamelijk op tong en schol. Een kleine groep vangt er andere platvissen mee. De schol en langoustinevissers kiezen voor de Twinrigtechniek. De meeste vissers hebben dankzij deze techniek het zware boomkortuig met kettingen die over de zeebodem schrapen, definitief van de hand gedaan.

De PulsWing

Bestaat uit een lichte vleugel die net boven de zeebodem zweeft, in plaats van eroverheen te schrapen. Een elektronisch pulssysteem vervangt de wekkerkettingen. Dit stuurt regelmatige, lichte stroomprikkels over de zeebodem. Ze stimuleren de platvissen om weg te zwemmen uit het zand van de zeebodem. Het resultaat: de platvissen zwemmen het net in, dat achter het tuig zweeft.

De Twinrig

Ideaal voor vissers die op schol en langoustines (kleine kreeftjes) vissen en net als de SumWing een licht tuig, dat bijvangst vermindert en brandstof bespaart. Een Twinrig bestaat uit twee netten die naast elkaar en achter het schip in zee zweven. Het middelpunt tussen de twee netten is verzwaard met een metalen buis die over de bodem glijdt.

Met de PulsWing en de Twinrig besparen vissers een aanzienlijke hoeveelheid brandstof. Ook vissen de tuigen gerichter en efficiĆ«nter: de bijvangst – jonge vis of vissoorten die eigenlijk niet in de netten thuishoren – neemt af. De gevangen vis ziet er onbeschadigd uit. Kopers in de afslag zijn erg gecharmeerd van deze vangst en bereid er een goede prijs voor te betalen.